Staat moet opnieuw beslissen op gratieverzoek

Foto: ANP

De Staat moet opnieuw een besluit nemen over het gratieverzoek van de moordenaar van zes mensen in het Delftse café ’t Koetsiertje in 1983. De voorzieningenrechter heeft dinsdag bepaald dat de Staat het vierde gratieverzoek, dat begin september is afgewezen, moet herroepen en een nieuwe beslissing moet nemen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet dat binnen twee maanden doen.

Cevdet Yilmaz werd in 1984 tot levenslang veroordeeld, maar woont sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis. Naast de gratieverzoeken de afgelopen twintig jaar spande zijn advocaat twaalf kort gedingen aan om de minister te bewegen tot gratie. Begin september had Dekker het laatste gratieverzoek opnieuw afgewezen, waarna de advocaat van Yilmaz in oktober het laatste kort geding aanspande.

Het Openbaar Ministerie adviseerde negatief op de gratie maar het gerechtshof in Den Haag, dat de verdachte ooit veroordeelde, had op zowel het derde als vierde gratieverzoek positief geadviseerd. Ook de reclassering was positief. Toch legde de Staat deze adviezen telkens naast zich neer.

Maar de rechter stelt dinsdag dat Dekker dit niet zomaar mag doen. Dat kan alleen als er zwaarwegende feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen. Dekker heeft volgens de kortgedingrechter een rapportage over Yilmaz anders geïnterpreteerd en het gratieverzoek daarom afgewezen. Maar de minister mocht dat niet doen, aldus de uitspraak.

Advocaat Romke Wybenga leest in het vonnis “een veeg uit de pan” voor de minister omdat hij zonder voldoende motivering is afgeweken van de positieve adviezen.

Dekker laat via een woordvoerder alleen weten dat “de uitspraak wordt bestudeerd”.