Voortgang proces Staatsliedenbuurt onder druk

Foto: ANP

Het proces tegen de twee mannen die worden verdacht van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, in december 2012, loopt mogelijk opnieuw vertraging op. Het tweetal is in mei 2015 door de rechtbank veroordeeld tot levenslang en staat in hoger beroep terecht. Die procedure heeft al meerdere malen forse vertraging opgelopen, door telkens nieuwe ontwikkelingen.

De moorden markeerden het definitieve begin van een bloedige oorlog in de onderwereld, in Amsterdam en daarbuiten. Slachtoffers waren Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21). Het eigenlijke doelwit is vermoedelijk de veroordeelde crimineel Benaouf A. Hij heeft belastend tegen de veroordeelde verdachten, Anouar B. en Adil A., verklaard. Hij heeft onder meer gezegd dat hij B. op de plek van het misdrijf heeft herkend. In hoger beroep is hij bij zijn belastende verklaringen gebleven. Hij zal volgens de planning in december nogmaals worden gehoord.

A. is weliswaar van belang voor de bewijsvoering, maar ook het Openbaar Ministerie ziet dat hij niet zonder meer geloofd kan worden. “Ik geef toe dat Adoui niet de ideale getuige is”, aldus de advocaat-generaal dinsdag, tijdens een voorbereidende zitting.

Eind vorig jaar leek het proces in hoger beroep tot een afronding te komen. Het OM heeft opnieuw levenslang geëist. De advocaten hebben vrijspraak bepleit, wegens gebrek aan bewijs. Beide verdachten ontkennen. In de slotfase van het proces kwam een van de advocaten met een tot dan toe onbekend gebleven video, waaruit zou blijken dat getuige Benaouf A. op cruciale onderdelen heeft gelogen. Op de video zegt een man dat Benaouf A. hem heeft verteld dat hij heeft gelogen over de herkenning van verdachte Anouar B.

Het hof heeft in december vijf dagen uitgetrokken voor afronding van het proces. Onder meer door verzoeken om extra onderzoek en onduidelijkheid over de verklaringen van een anonieme getuige twijfelen alle partijen aan de haalbaarheid van dit schema.

Het hof beslist op 15 november op de verzoeken.