Scheveningen ziet af van tweede vreugdevuur

Foto: ANP

Tijdens de jaarwisseling is er hooguit één vreugdevuur op het strand van Scheveningen te zien. De groep Vreugdevuur Scheveningen wilde twee vuurstapels bouwen, maar ziet daar nu van af. Er komt hooguit één stapel van 10 bij 10 bij 10 meter, als de gemeente daar een vergunning voor geeft, zeggen de organisatoren na een bericht van Omroep West. Scheveningen hoopt eind november duidelijkheid van de gemeente te hebben.

Scheveningen heeft al jaren een nieuwjaarsrivaliteit met Duindorp, dat aan de andere kant van de haven ligt. De beide buurten proberen hogere houtstapels te bouwen dan de ander. Bij het begin van het nieuwe jaar worden die stapels in brand gestoken.

Bij de afgelopen jaarwisseling ging het mis. De Scheveningse houtstapel veroorzaakte een vonkenregen, die over het Haagse stadsdeel trok en daar schade aanrichtte. De Scheveningse stapel was ongeveer 38 meter hoog, hoger dan was afgesproken met de gemeente. De gemeente deed echter te weinig om de afspraken te handhaven. Die conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Voor deze jaarwisseling moeten de stapelbouwers in Scheveningen en in Duindorp een vergunning aanvragen.