Vals kapingsalarm vanuit toestel op Schiphol

Foto: ANP

In een vliegtuig op Schiphol met bestemming Madrid van de luchtvaartmaatschappij Air Europa is per ongeluk een kapingsalarm geactiveerd. Daardoor werden de protocollen in werking gesteld die gelden voor kapingen op vliegvelden.

Air Europa meldde dat niks is gebeurd en dat alle passagiers veilig waren en snel een andere vlucht zouden kunnen nemen. De vliegmaatschappij bood op Twitter excuses aan voor het incident.

De Koninklijke Marechaussee bevestigde dat de passagiers en bemanning veilig van boord waren gegaan. Een woordvoerder van de marechaussee zei dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Verder kon hij de lezing van Air Europa over wat is gebeurd niet bevestigen. Uit verder onderzoek van de marechaussee moet blijken wat er precies aan de hand was.

Nadat om 18.45 uur alarm was geslagen, ging een team van de Koninklijke Marechaussee aan boord van het toestel voor onderzoek. Ook rukten meerdere hulpdiensten uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking.

Nadat de passagiers en bemanning veilig uit het toestel waren gehaald, verlieten de hulpdiensten Schiphol. Pier D was tijdens het incident gesloten, maar ging in de loop van de avond weer open.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) complimenteerde op Twitter de autoriteiten en hulpdiensten voor hun “scherp en alert optreden” tijdens het incident.