Regisseur Anne Frank-film De Jong ontslagen

Foto: ANP

Niet regisseur Ate de Jong gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen, maar Ben Sombogaart. De producenten Hans de Weers en Paul Ruven hebben De Jong van het project gehaald. Het Filmfonds, de belangrijkste subsidieverstrekker van het project, heeft hier mee ingestemd. De Jong is het “absoluut niet eens” met het besluit en dreigt met een rechtszaak.

Zijn advocaat en vertegenwoordigers van productiehuis Fatt, dat de film ontwikkelt, zijn in gesprek over de zaak. De Jong zegt “helemaal kapot” te zijn van het feit dat hij van de film is gehaald. “Mijn droom is aan diggelen: ik heb er twee jaar werk in zitten.”

Producent Ruven wil niet te veel over de zaak kwijt. In Het Parool zegt hij dat De Jong “tijdens de voorbereiding nooit tijd had: hij was veel bezig met andere zaken zoals zijn boeken, een kinderserie voor tv en nog wat zaken. Zijn opmerkingen over het script en voorgestelde veranderingen waren zo talrijk en vaak niet ter zake doende, dat daar eigenlijk vooral uit bleek dat de beoogde regisseur zeer onzeker was over hoe deze film aan te pakken.”

De film is gebaseerd op de memoires van de 90-jarige Hannah Goslar, de Amsterdamse vriendin van Anne Frank. Ze werden in 1942 gescheiden, maar ontmoetten elkaar weer in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Hannah haar leven riskeerde om Anne Frank te redden. De film moet komend jaar in de bioscopen te zien zijn, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van Anne Frank.

Regisseur Ben Sombogaart maakte eerder onder meer De Tweeling en De Storm.