Advocaat: ernstig machtsmisbruik tegen Kroon

Foto: ANP

Bij de aanpak van militair Marco Kroon is “ernstig machtsmisbruik zichtbaar geworden”. Dat bracht zijn advocaat Geert-Jan Knoops naar voren bij de militaire rechtbank in Arnhem. De politie heeft “onrechtmatig en buitenproportioneel” gehandeld jegens de militair. Kroon is ook niet schuldig aan een kopstoot, schennis en belediging waarvan het Openbaar Ministerie hem beticht, zei de raadsman. “Hij moet daarom worden vrijgesproken.”

Knoops stelde dat de actie van de politie puur op de persoon van Kroon was gericht. Hij wees erop dat een agent op camerabeeld zegt: “daar gaat je Militaire Willems-Orde”. Knoops: “dat ene zinnetje zegt alles”. Kroon gaf geen kopstoot, zei de advocaat. Het ging om een reflexbeweging, mogelijk omdat zijn krap zittende handboeien pijn deden en de agenten eraan trokken. Er is volgens de advocaat ook geen enkel bewijs dat Kroon met opzet de agent pijn of letsel wilde toebrengen.

Knoops stelde dat er meerdere feitelijke onjuistheden zijn in de processen-verbaal die de agenten opmaakten. Beweringen komen niet altijd overeen met wat op de camerabeelden staat, stelde hij. Zo rapporteerde een agent dat hij een bloedneus opliep door een kopstoot, maar is dat op beeld niet te zien en er is ook geen ander bewijs voor, zei Knoops. Bovendien werden de twee aangiftes van belediging pas tien dagen na het incident gedaan. “De verdenking tegen Kroon moest zo zwaar mogelijk worden gemaakt”, aldus Knoops.

De agenten bleven na de bekeuring van Kroon wegens wildplassen voor hem staan met hun paarden, waarna de militair verder ging met plassen. Dat kon volgens de advocaat ook niet anders, omdat hij echt hoge nood had vanwege urologische klachten en er veel te weinig toiletten waren.

Dat een agente zijn blote piemel heeft gezien – en daarvoor shockschade vordert – komt omdat ze zelf met haar paard naast de plassende Kroon ging staan. Hij “zwaaide” volgens de advocaat niet met zijn piemel in haar richting, maar hij maakte afschuddende bewegingen na het plassen. Van schennis van de eerbaarheid of belediging was geen enkele sprake, zei Knoops.