COA onderzoekt ‘afraden aangifte’ verkrachting

Foto: ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zet de “feiten op een rijtje” na berichten in de media dat medewerkers slachtoffers zouden hebben afgeraden aangifte te doen van verkrachting.

Een woordvoerder zegt dat er intern gekeken wordt bij de opvang waarover wordt bericht, maar dat de organisatie zich “niet herkent in het beeld. Bij dit soort zaken raden we slachtoffers altijd aan om aangifte te doen. Soms gaan we ook mee naar het politiebureau.”

De Stentor bericht over twee mogelijke slachtoffers van verkrachting in een opvanglocatie in Dronten en een in een asielzoekerscentrum in het Zuiden van het land. Een van hen zegt dat COA-medewerkers hem adviseerden zich stil te houden.

Ook het ministerie van Justitie benadrukt dat het COA over het algemeen juist aanraadt om aangifte te doen “en daarin het slachtoffer ook begeleidt. Het is aan het slachtoffer zelf om een besluit te nemen over het wel of niet doen van aangifte.”

Daarnaast wordt aan slachtoffers gevraagd of ze in de opvang willen blijven of overgeplaatst willen worden. Vermoedelijke daders worden mogelijk gedwongen overgeplaatst of uit de opvang geplaatst, “naast het aparte strafrechtelijke traject”.