Minister: heel alert op Iraanse spionage

Foto: ANP

Nederland blijft heel alert op Iraanse spionage. Daar zijn nog steeds goede redenen voor, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Hij reageert op de veroordeling van een Iraaks-Zweedse man in Zweden voor spionage voor Iran. Die man zou in Nederland persoonlijke gegevens hebben verzameld van Iraans-Nederlandse activisten. Uit onderzoek van radioprogramma Argos bleek dat hij in de periode 2015-2018 meerdere keren in Nederland is geweest.

“We volgen de activiteiten van de Iraanse inlichtingendienst in Nederland natuurlijk heel goed”, aldus Blok. “Het patroon is zorgelijk, maar niet nieuw.” Verder wil hij niet ingaan op de zaak.

Een Zweedse rechtbank veroordeelde de 46-jarige man tot 2,5 jaar cel. Hij deed zich voor als journalist en verzamelde in Europese landen informatie over leden van de Ahwazi-minderheid. Die speelde hij door aan de Iraanse autoriteiten.

Iran arresteerde honderden leden van de vervolgde Arabische minderheidsgroep na een bloedige aanslag op een militaire parade in 2018 in regiohoofdstad Ahvaz.