Minister wacht politiecijfers af voor oordeel over jaarwisseling

Foto: ANP

Justitieminister Ferd Grapperhaus trekt nog geen conclusies over de opnieuw onrustig verlopen jaarwisseling. Hij wacht af tot de politie de schade heeft opgenomen en verslag uitbrengt. De minister waarschuwde aan de vooravond van oud en nieuw dat hij het zelf afsteken van vuurwerk mogelijk verder aan banden legt als het blijft misgaan.

Op meerdere plaatsen zijn politieagenten, hulpverleners en journalisten in de nieuwjaarsnacht belaagd en bestookt met vuurwerk. De politie is deze jaarwisseling weer vaker aangevallen, constateert korpschef Erik Akerboom. De fatale liftbrand in Arnhem lijkt te zijn ontstaan door vuurwerk en tientallen mensen liepen brandwonden of letsel aan bijvoorbeeld de ogen op. Er gingen veel auto’s in vlammen op, en ook enkele panden.

Ook in Amsterdam was sprake van een substantiële toename van incidenten gericht op hulpverleners tijdens oud en nieuw. Burgemeester Femke Halsema spreekt van een “grove schande”. Samen met de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, heeft de hoofdstad al meerdere malen bij de minister aangedrongen op een landelijk vuurwerkverbod. Strenger handhaven is volgens Halsema geen oplossing voor het probleem. “Het zet gemeenten bovendien met de rug tegen de muur.”

Een agent die tijdens de jaarwisseling aan het werk was in Amsterdam, schrijft op zijn Facebookpagina dat hij verbijsterd is over wat hij allemaal aantrof en spreekt van “legaal oorlogje voeren”. Hij vertelt over hoe hij en zijn collega meerdere nitraatbommen voor hun auto kregen en vele branden zagen. “De hele stad lijkt wel in brand te staan.” Hij zegt er klaar mee te zijn: “Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af. Als mensenlevens zodanig in gevaar komen, kun je niet meer schermen met ‘het is traditie’.”

Politie en justitie komen 10 januari met definitieve cijfers. Tot dusver willen kabinet en Kamer nog niet aan een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, zoals veel burgemeesters en artsen, de politie, de brandweer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid bepleiten.