Staat: Medische zorg voor Van Laarhoven in cel is nu voldoende

Foto: ANP

De donderdag uit Thailand naar Nederland overgebrachte oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is er medisch gezien niet zo slecht aan toe dat hij onmiddellijk in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Een arts in de gevangenis in Vught stelde na een eerste onderzoek vast dat de reguliere medische zorg in de gevangenis voor nu afdoende is. Hij kan daarom in de cel blijven.

Dat brachten de landsadvocaten vrijdag naar voren namens de Staat tijdens een kort geding in Den Haag. Ze verwezen ook naar een ‘fit-to-fly’-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen. Wel is afgesproken dat Van Laarhoven binnen twee weken een cardioloog moet zien en eventuele andere medici die nodig zijn. Bovendien moet Nederland zich aan de afspraken met Thailand houden om de betrokkene de straf verder uit te laten zitten, aldus de landsadvocaat.

Ze reageerde daarmee op de eis van advocaat Geert-Jan Knoops om zijn cliënt direct vrij te laten om zich in een academisch ziekenhuis te laten onderzoeken en behandelen. Volgens hem zijn enkele aandoeningen levensbedreigend, zoals een hartprobleem waardoor hij mogelijk snel moet worden gedotterd. Hij drong er na het verzet van de Staat nogmaals nadrukkelijk op aan om Van Laarhoven in het AMC te laten onderzoeken. Advocate Carry Knoops noemde zeventien aandoeningen waaraan Van Laarhoven lijdt die hij opliep door de erbarmelijke omstandigheden in de Thaise cel waar hij 5,5 jaar zat.

Daarnaast wil Knoops dat de detentie wordt onderbroken in verband met een gratieverzoek en een bodemprocedure om de Staat aansprakelijk te stellen. Volgens hem maakt dat verzoek grote kans, omdat de Staat onzorgvuldig handelde waardoor Van Laarhoven in een Thaise cel terechtkwam.