39 Nederlanders van cruiseschip Westerdam geland op Schiphol

Foto: ANP

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.

Op Schiphol stond de GGD Kennemerland klaar, die de passagiers vroeg hoe het met ze gaat, hoe ze zich voelen en of ze nog vragen hebben. Daarna kunnen ze gewoon doorreizen naar huis, vanwaar de regionale GGD ze verder zal volgen. Die zal ze volgens een woordvoerder van de GGD Kennemerland onder meer vragen hun temperatuur op te nemen.

De tientallen buitenlandse passagiers die met hetzelfde vliegtuig uit Cambodja zijn gekomen, krijgen een briefing van de GGD en kunnen daarna doorreizen naar huis. Sommige buitenlandse passagiers zullen vrij snel kunnen doorreizen, anderen moeten mogelijk in Nederland overnachten, aldus de GGD-woordvoerder. Die laatste groep wil de GGD zolang ze hier zijn, monitoren.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is blij dat de Nederlanders van de Westerdam weer terug zijn. “Hiermee komt een einde aan een periode van onzekerheid. Welkom thuis”, schrijft hij op Twitter.

Alle passagiers die nog aan boord van de Westerdam waren, werden eerder al negatief getest op het virus. Het schip blijft nog enkele dagen in de haven van Sihanoukville, totdat ook alle 747 bemanningsleden aan boord zijn getest.

Eén Amerikaanse passagier bleek eerder toch besmet met COVID-19, zoals het virus officieel heet. De 83-jarige vrouw was al van boord gegaan. Bij haar werd het virus vastgesteld in Maleisië.