Bruins rekent op afgesproken leveringen mondkapjes

Foto: ANP

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) rekent erop dat lopende contracten in de EU over de levering van mondkapjes en ander beschermend materiaal tegen het nieuwe coronavirus worden nageleefd, ook vanuit Duitsland. Hij zei dat na afloop van een speciale vergadering met de EU-ministers van Volksgezondheid over het virus.

Er is bij sommige lidstaten waaronder Nederland en België zorg over de aankondiging van een exportverbod op mondkapjes door onder andere Duitsland. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie mag een lidstaat exportrestricties of een verbod binnen de EU opleggen voor producten onder bijzondere omstandigheden, zoals het belang van de volksgezondheid.

Zo’n maatregel moet wel proportioneel zijn en worden gemeld in Brussel. Ze zei dat de commissie een verzoek in dit verband heeft ontvangen van Duitsland en Frankrijk. Volgens Bruins heeft zijn Duitse collega Jens Spahn in de vergadering benadrukt beschermingsmiddelen als mondkapjes ter beschikking te willen houden voor artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. “Een hek om je eigen land zetten en mondkapjes voor eigen gebruik willen houden is geen goed idee. We zullen daar ongetwijfeld verder over spreken”, aldus de minister.

Frankrijk besloot vrijdagochtend per decreet de prijs van desinfecterende handgels aan banden te leggen. Bruins zei dat het belangrijk is dat de prijzen van gels “normaal” blijven en dat mensen niet gaan hamsteren. Hij zei zich “te oriënteren over eventuele maatregelen”.

Volgende week organiseert Brussel een Europese aanbesteding voor beschermingsmiddelen. Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) kan de capaciteit worden verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. “Maar dat moet wel gecoördineerd worden.”

De commissie gaat ook kijken of een Europees exportverbod naar landen buiten de EU mogelijk is.