Minder infusen en katheters nodig na goede voorlichting

Foto: ANP

Patiënten liggen minder lang met een infuus of katheter in het ziekenhuis na een campagne die zorgverleners wijst op zorgvuldig gebruik van deze medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC om het gebruik van middelen terug te dringen.

Arts-onderzoeker Bart Laan werkte twee jaar aan de studie. Hij bezocht in zeven ziekenhuizen afdelingen waar veel patiënten langdurig liggen met een infuus of katheter en keek of ze dat hulpmiddel werkelijk nodig hadden.

Eerst keek hij of ze een infuus of katheter hadden, daarna achterhaalde hij in het elektronisch patiëntendossier sinds wanneer ze die hulpmiddelen hadden en waarom. Hij heeft dit zeven maanden lang gedaan om zo in de loop van de tijd te zien of er grote schommelingen waren in aantallen.

Uit de inventarisatie blijkt dat ongeveer een derde van de katheters en een kwart van de infusen niet of niet meer nodig is. Infusen en katheters zijn nuttige hulpmiddelen in het ziekenhuis. Maar helemaal zonder risico zijn ze niet. Laan: “Ze vergroten het risico op een infectie en zitten vaak ongemakkelijk”. Een kwart van de ziekenhuisinfecties ontstaat door katheters.

De resultaten worden zaterdag gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.