VVN is bezorgd over ‘fors aantal verkeersdoden’ in 2019

Foto: ANP

Het aantal doden dat vorig jaar in het verkeer is gevallen, is nog steeds fors. “Het is het aantal inzittenden van twee Boeings. Omdat het geleidelijk gebeurt, valt het niet zo op, maar alles bij elkaar gaat het nog steeds om een fors aantal doden en dat is zorgelijk. Er is nog heel veel werk aan de winkel”, zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland woensdag in een reactie op de cijfers van het CBS over het totale aantal verkeersslachtoffers in 2019.

Vorig jaar eisten verkeersongevallen 661 levens, zeventien minder dan in 2018. Opvallend is dat een kwart meer twintigers en dertigers omkwamen in het verkeer. Omdat de toedracht onbekend is, is het volgens de VVN-woordvoerder “altijd een beetje gissen” naar de oorzaken. De toename onder jonge mensen kan volgens hem te maken hebben met drugs en alcohol, zegt hij. “En lachgas, dat tegenwoordig in zwang is.” Afleiding is volgens de woordvoerder ook een welbekend thema. “Dat speelt meer bij de jongere groep dan bij de oudere.” Daarnaast zit overmoedigheid er nog sterk in bij 20-jarigen, aldus de zegsman.

Dat het totaalaantal fietsdoden is gedaald, komt mogelijk door het vorig jaar ingevoerde appverbod, denkt hij. “Maar ook dat is weer gissen. Onderzoek leert ons wat er precies aan de hand is, zodat wij de juiste stappen kunnen zetten.” De helft van de verkeersdoden was 60 jaar of ouder. “Bij ouderen gaat het vaak om ongelukken met de fiets. Dat heeft te maken met balans houden, in combinatie met verhoogde kwetsbaarheid.”