Politie lanceert website om jongeren weg te houden van cybercrime

Foto: ANP

De politie lanceert onder de naam ‘Gamechangers’ een website met speciale games die moet helpen jongeren uit de cybercriminaliteit te houden. Wie de site bezoekt kan zijn of haar onlinetalenten verder ontwikkelen in vier uitdagingen, aldus de politie.

Door de challenges kunnen jongeren hun vaardigheden op een veilige manier testen en waar mogelijk verbeteren. Tegelijkertijd doen ze kennis op over wat wel en niet strafbaar is op internet.

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Volgens de politie bestaat het gevaar dat ze iets strafbaars gaan doen. “Jongeren zijn online maar een klik verwijderd van cybercrime”, zegt Floor Jansen van het politieteam High Tech Crime. “Jongeren zijn dan geneigd grenzen op te zoeken. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 6 jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud wel eens een cyberdelict heeft gepleegd, bewust of onbewust. In de leeftijdsgroep 16-17 jaar is dit zelfs 33 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. Als je verkeerde dingen doet, begeef je je mogelijk (onbewust) op het criminele pad. De politie wil jongeren helpen van dat pad weg te blijven.”