OM: tot 10 jaar cel Nederlandse verdachten drugshandel Sziget

Foto: ANP

De van drugshandel verdachte Nederlandse topsprinter Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. kunnen gevangenisstraffen van respectievelijk acht en tien jaar krijgen. Dat strafvoorstel heeft het Hongaarse Openbaar Ministerie donderdag naar de rechtbank gestuurd, laat woordvoerder Ferenc Rab weten. De twintigers werden vorig jaar opgepakt op het muziekfestival Sziget in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Zij zouden daar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs.

De 23-jarige Gert-Jan N. zou het brein in de zaak zijn, daarom eist het OM de hoogste straf tegen hem. N. en de 22-jarige B. hebben bekend. Volgens Rab beseften zij niet hoe erg hun daad was en wat de gevolgen zouden zijn.

De Hongaarse politie ontdekte bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints in hun auto. De mannen zouden de drugs vanuit hun tent op Sziget hebben verkocht. Op professionele wijze, ze hadden maar liefst 5000 gedrukte prijslijsten bij zich met telefoonnummers erop.

Rab is ervan overtuigd dat de twintigers niet alleen handelden. Hij betreurt dat de andere verdachten nooit bekend zijn geworden. “Ze hebben ons nooit de namen willen geven van de handelaren die hen de drugs leverden.”

De twee zitten sinds hun arrestatie in de cel. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak dient, maar Rab verwacht binnen enkele weken. Als de mannen ook in de rechtbank vertellen dat ze schuldig zijn, kan er snel een uitspraak volgen. De rechter is niet gebonden aan het strafvoorstel, maar de verwachting is dat de straf dan ongeveer gelijk zal zijn aan het voorstel van het OM.

Echter als ze ontkennen, komt er een volledig proces dat langer zal duren. Na een veroordeling, is de kans groot dat de mannen hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

Op drugsmisdrijven kunnen levenslange gevangenisstraffen staan in Hongarije. De drugswetten daar behoren tot de strengste van Europa.