Helft stoelen in treinen NS beschikbaar

Foto: ANP

De NS verwacht bij de hervatting van de reguliere dienstregeling ongeveer 50 procent van de stoelen in de treinen te kunnen benutten. De vervoerder benadrukt dat die capaciteit vooral bedoeld is voor noodzakelijke reizen. De overheid heeft daarbij het gebruik van een mondkapje in het ov verplicht gesteld.

De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels de reguliere dienstregeling. De vervoerder zegt het maximale aantal treinen te laten rijden dat voor zijn medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50 procent van de stoelen beschikbaar.

“Onze reizigers moeten veilig kunnen reizen en onze collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen”, zegt NS-topman Roger van Boxtel. “Daarom zijn maatregelen zo belangrijk.”

Met de maatregelen geeft NS invulling aan het protocol dat de ov-sector en de overheden hebben afgesproken. De oproep vanuit de overheid blijft: reis alleen als dat echt nodig is.

De NS constateerde op een aantal trajecten een flinke toename in het aantal reizigers. Vanaf 20 mei zet de NS daarom op de trajecten Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst op de drukke tijdstippen langere treinen in.

Het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. De IC Brussel, ICE en IC Berlijn gaan vanaf begin juni volgens de normale dienstregeling rijden. De Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.