Koopmans na daling coronadoden: virus is zeker nog niet weg

Foto: ANP

Het virus is zeker nog niet weg. Dat zegt Marion Koopmans, bijzonder hoogleraar virologie van Erasmus MC in Rotterdam in een reactie op de cijfers zondag van het RIVM. Er kwamen tien sterfgevallen bij. Dat is het laagste aantal in twee maanden. “Maar in het weekend zijn de cijfers altijd lager. Het virus is zeker nog niet weg. We moeten echt maandag afwachten om een duidelijker beeld te krijgen. De dalende cijfers passen wel in de trend, maar we kunnen zeker op basis van de cijfers van vandaag niet zeggen dat dit een trendbreuk is. Mensen moeten daarom zeker niet denken dat het over is. De piek is wel achter de rug, maar er liggen nog wel veel mensen op de ic. Het virus is zeker niet weg en kan ook nog opvlammen.”

Volgens Koopmans is het ook afwachten wat de gevolgen zijn als de maatregelen verder versoepeld worden. “Er gaan straks weer meer dingen open en het wordt drukker op straat. Tot nu toe is het goed gegaan. Maar gaan we dan ook allemaal onze aandacht nog erbij houden? Dat wordt wel een spannende periode.”

Koopmans heeft nog niet gehoord of het openen van de scholen effect heeft gehad. “In Denemarken heeft dat nauwelijks effect gehad. Het is hier nu een week, dus dat is nog wel te vroeg om er iets van te zeggen. Leerkrachten hebben nu ook wel meer mogelijkheden om zich te laten testen, dus het is afwachten wat we hiervan in de registraties gaan zien.”

Volgens Koopmans zitten we aan het begin van een nieuwe fase. “Daar moeten we ook eerder denken in termen van maanden, eerder dan weken. We moeten met elkaar elkaar bedenken hoe we zo verder gaan als samenleving dat het virus onder controle wordt gehouden maar dat de maatschappij wel weer op gang komt.”