Advocaat wraakt rechtbank in No Surrender-proces

Foto: ANP

Advocaat Umut Ural gaat de rechtbank in Groningen wraken omdat voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers niet meer kan getuigen in de zaak tegen zijn cliënt, Theo ten V. Dit laat de raadsman na overleg met Ten V. weten.

Kuipers moest dinsdag in de rechtbank vragen beantwoorden in de zaak tegen voormalig No Surrender-lid Ten V. Herstellende van een recente operatie aan een navelbreuk, vond Kuipers zich fysiek niet in staat om dit te doen. Bovendien was zijn eigen raadsman afwezig.

Zich beroepend op zijn verschoningsrecht verliet Kuipers de zaal. Ural vroeg de rechters om Kuipers op een andere datum te kunnen horen, maar die gingen niet akkoord. Volgens de rechtbank is er voldoende gelegenheid geboden voor een getuigenverhoor, maar beriep Kuipers zich telkens op zijn verschoningsrecht. Dat Kuipers nu niet meer kan getuigen in de zaak tegen Ten V. is dus niet door toedoen van zijn cliënt, stelt Ural. “Hij wil juist graag van de zaak af. Er is geen reden om het proces te vertragen.”

Naast Kuipers en Ten V., worden Klaas Otto en Rico R. verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Kuipers en Ten V. zouden ook andere delicten hebben gepleegd. Ten V. wordt tevens verdacht van diefstal met geweld. Volgens planning gaat Kuipers later nog wel getuigen in de zaken tegen Otto en R. Een extra reden om te wraken, aldus Ural. “Mijn cliënt vindt dit oneerlijk.”

Het Openbaar Ministerie komt op 28 september met alle strafeisen.