Verdachte (30) opgepakt voor branden in zendmasten in Veldhoven

Foto: ANP

De politie in Oost-Brabant heeft vorige week een nieuwe verdachte aangehouden in het onderzoek naar de recente branden bij zendmasten. Het gaat om een 30-jarige man uit Veldhoven, die wordt verdacht van het in brand steken van twee zendmasten in zijn woonplaats.

De branden vonden kort na elkaar plaats op zaterdag 11 april in de vroege ochtend op de Heerbaan, waar de twee zendmasten staan. De politie sluit niet uit dat er meer mensen bij betrokken waren.

De Veldhovenaar is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft besloten hem langer vast te houden. De politie onderzoekt of de man ook betrokken is bij andere zendmastbranden in het land.

De afgelopen tijd is er vaker sprake geweest van branden in zendmasten in heel Nederland. In Oost-Brabant was het, afgezien van de twee branden in Veldhoven, nog twee keer raak: op 5 april in Neerkant en op 9 april in Nuenen. Vermoedelijk zijn al deze branden aangestoken. Ze kunnen ertoe leiden dat alarmnummer 112 minder goed bereikbaar is. De politie noemt het dan ook “van groot belang’ dat de daders worden opgespoord.

De brandstichtingen zijn mogelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs.

Eerder werden al anderen aangehouden op verdenking van brand bij zendmasten, zoals een 34-jarige man uit Groningen en twee mannen uit Swifterband van 24 en 30.

Het voorarrest van de Groninger is opgeheven. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam had eerder deze maand besloten de voorlopige hechtenis van de Groninger met 60 dagen te verlengen. Zijn advocaten gingen met succes in hoger beroep. De Groninger mag nu zijn proces in vrijheid afwachten, meldt het advocatenkantoor Anker & Anker vrijdag. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.