Peter R. de Vries ‘vertrouwensman’ kroongetuige zaak Taghi

Foto: ANP

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is vertrouwenspersoon en woordvoerder geworden van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het proces.

Advocaat Peter Schouten is de nieuwe advocaat van de kroongetuige, maar heeft geen overeenkomst en kan vooralsnog niets doen. B.’s advocaat Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert. Het tweetal is aangezocht door Nabil B. Het werken wordt Schouten en De Vries echter onmogelijk gemaakt, omdat het Openbaar Ministerie dit blokkeert. Het tweetal trekt zich echter niet terug, benadrukten zij.

Het duo maakte dit donderdag bekend op een drukbezochte persconferentie.

In een uitvoerige verklaring schetste De Vries de forse problemen met het Openbaar Ministerie die ontstonden nadat B. hem had aangezocht. Die hebben bij hem tot “verbijstering en ontluistering” geleid, zei hij, in een relaas dat als een felle aanklacht tegen justitie kan worden samengevat.

Nabil B. heeft tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen de verdachten in het Marengoproces, ook tegen Taghi. B.’s broer werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat het een overeenkomst had gesloten met de kroongetuige.

Het proces gaat over een reeks onderwereldmoorden en voorbereidingen en pogingen daartoe. B. liep over naar justitie nadat een bekende van hem in januari 2017 bij vergissing was geliquideerd.