Antiracismedemonstratie in Tilburg ordelijk verlopen

Foto: ANP

De antiracismedemonstratie in Tilburg is afgelopen. De bijeenkomst is naar schatting door zo’n 700 betogers bijgewoond en verliep goed. “Het was een waardige demonstratie. Complimenten aan de organisatie”, aldus burgemeester Theo Weterings van de stad.

“Alles is ordentelijk verlopen. Er waren geen ongeregeldheden zoals op andere plaatsen wel het geval was”, aldus de burgemeester. “Tillburg heeft laten zien dat je met veel mensen kunt demonstreren met inachtneming van de maatregelen rondom corona.”

Vooraf had de gemeente moeite met het inschatten van het aantal deelnemers. Er waren verordeningen en eisen meegegeven, een handjevol agenten en boa’s waren aanwezig.

De gemeente had kruisen op de grond aangebracht waarop de deelnemers stonden. Zo waren ze goed in staat de 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Veel deelnemers droegen mondkapjes.

Ook droegen veel demonstranten bordjes met teksten, zoals Black Lives Matter. Er waren diverse toespraken.

Deze week zijn meerdere demonstraties in het land geweest tegen racisme. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. Een demonstratie in Rotterdam werd afgelopen woensdag afgebroken door burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat het te druk was. Demonstraties in andere steden, waaronder Nijmegen en Utrecht, verliepen zonder problemen.

Afgelopen maandag leidde een demonstratie op de Dam in de hoofdstad tot felle kritiek op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De demonstratie was onverwacht veel beter bezocht dan verwacht, waardoor de 1,5 meter afstand niet werkte. Desondanks brak Halsema de demonstratie niet af. Ze was bang was dat dit zou leiden tot onrust en mogelijk rellen.

Zaterdagmiddag om 17.00 uur is er ook een demonstraties in Eindhoven.