Jongens voor rechter voor fatale flatbrand Arnhem

Foto: ANP

Twee jongens van 12 en 13 jaar oud staan dinsdag voor de rechter wegens hun vermoedelijke betrokkenheid bij de flatbrand in Arnhem, tijdens de jaarwisseling, die twee mensen het leven heeft gekost. Omdat de verdachten minderjarig zijn, vindt de behandeling van de zaak achter gesloten deuren plaats.

De brand in de flat ontstond kort na middernacht in de entree van de flat aan het Gelderseplein. Een afgedankt bankstel in het portiek vatte vlam toen daar vuurwerk op was gelegd, vermoedelijk door de twee tieners. Zij woonden in de flat.

Als gevolg van de brand viel de stroom in de flat uit. Op dat moment waren een man (39) en een vrouw (36) met hun zoon (4) en dochter (8) net in de lift gestapt, op de vijfde etage. Zij hadden oud en nieuw gevierd bij familie. Door de stroomuitval werkte de lift niet meer en zat het gezin in de val. De vader en het jongetje kwamen om het leven. De moeder en het meisje raakten ernstig gewond.

Op 1 januari hield de politie de beide jonge verdachten aan. Twee dagen later bepaalde de rechter-commissaris dat zij hun berechting onder voorwaarden in vrijheid mochten afwachten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft half januari een onderzoek ingesteld naar het drama. De raad richt zich daarbij onder meer op het ontwerp en het gebruik van de hal en de vluchtwegen. Op de vluchtwegen werd eerder al kritiek geuit, omdat bewoners via zijtrappen slechts één verdieping lager konden komen.

In de strafzaak tegen de twee jongens verwacht de rechtbank uitspraak te doen op 29 juni.