Advocaten MH17-verdachte: veel aan te merken op onderzoek OM

Foto: ANP

De advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov hebben nogal wat aan te merken op het onderzoek dat tot nu toe is gedaan naar het neerhalen van het vliegtuig op 17 juli 2014. Volgens hen is het onderzoek allesbehalve volledig, is er sprake van een mediaoffensief en wordt er met een “door Oekraïne ontworpen venster” naar de werkelijkheid gekeken.

Dat zei advocaat Boudewijn van Eijck maandag bij de hervatting van het strafproces in het Justitieel Complex op Schiphol. Hij spreekt van een “overhaaste beslissing” om Poelatov te vervolgen. “De noodzaak om iemand te vervolgen heeft geprevaleerd boven duidelijkheid.” Ook is er volgens hem zwaar gesteund op hulp vanuit Oekraïne, terwijl niet duidelijk was hoe die processen liepen. “Er zijn vele getuigen door Oekraïne aangedragen. Maar hoe zij zijn geselecteerd, en wie er niet zijn doorgestuurd, dat is niet duidelijk.”

Volgens Van Eijck moet de verdediging “tegen het beeld boksen” van het internationale onderzoeksteam JIT. “Alle persconferenties werden live uitgezonden op tv en de informatie verscheen direct daarna op de website van onder meer de politie en het Openbaar Ministerie.”

De verdediging is nu aan de beurt om onderzoekswensen te doen. Er staan vier mannen terecht voor het neerhalen van vlucht MH17. Alleen de Rus Poelatov laat zich vertegenwoordigen door advocaten, de andere drie hebben niets laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur en stortte op 17 juli 2014 neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders. Volgens het JIT is er “onomstotelijk bewijs” dat het toestel is neergeschoten door een BUK-raket.

De advocaten van Poelatov willen echter dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het scenario dat een (Oekraïens) gevechtsvliegtuig het toestel heeft beschoten. “Meerdere getuigen en deskundigen zeggen dit, maar zij zijn allemaal niet gehoord door het JIT.” Nader onderzoek naar radarbeelden zou daar meer duidelijkheid over moeten geven, zei advocaat Sabine ten Doesschate.

Begin juli wil de rechtbank beslissen over de verzoeken en onderzoekswensen van zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie. Dan wordt waarschijnlijk meer duidelijk over hoe de zaak de komende maanden eruit zal gaan zien. Voor het monsterproces zijn zittingsdagen tot en met maart volgend jaar gereserveerd. Het proces gaat waarschijnlijk veel langer duren.