Kortgedingrechter buigt zich over demonstratieverbod Viruswaanzin

Foto: ANP

De groep Viruswaanzin heeft net als vorige week een kort geding aangespannen tegen het demonstratieverbod van de gemeente Den Haag. Viruswaanzin wil zondag demonstreren op het Malieveld tegen de coronaregels van de overheid, zoals de 1,5 meterregel, maar dat heeft de gemeente Den Haag verboden.

Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dat het kort geding vrijdagmiddag is aangevraagd. De voorzieningenrechter gaat het dossier schriftelijk behandelen. Het is nog niet bekend hoe laat de rechter uitspraak doet.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood ook vorige week een demonstratie van Viruswaanzin, waarop de groep eveneens reageerde met het aanspannen van een kort geding. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.

Remkes vreest opnieuw “ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een “ordelijk verloop” te zorgen.