CDA wil meer kansen op hypotheek voor starters die duur huren

Foto: ANP

Starters op de woningmarkt moeten meer mogelijkheden hebben om een hypotheek af te sluiten voor een eigen woning. Banken en andere hypotheekverstrekkers zouden daarvoor niet alleen op een inkomen moeten afgaan, maar ook op bewijzen dat betrokkenen al lange tijd een hoge huur kunnen betalen, vindt het CDA. Een motie daartoe zal donderdag volgens de christendemocraten steun krijgen van een Kamermeerderheid.

CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra roept daarin het kabinet op om hierover snel in overleg te gaan met het Platform Hypotheken. Dat heeft al ervaring opgedaan met de verstrekking van hypotheken op basis van huurlasten. Het voorstel krijgt volgens Terpstra steun van een meerderheid van de coalitiepartijen en een deel van de oppositie.

Volgens Terpstra hebben “duurhuurders en verplichte thuiswoners” nu weinig kans om een eerste woning te kopen. Dat komt niet alleen door het woningtekort maar ook omdat zij vaak geen hypotheek kunnen afsluiten vanwege de strenge voorwaarden.

Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar hebben te weinig inkomsten voor een hypotheek. “Terwijl ze soms jarenlang iedere maand een forse huur betalen, in plaats van aflossen.” Starters zouden met een eigen woning een fors lagere maandlast krijgen en eigen vermogen opbouwen in plaats van de hoge huur die ze nu betalen.

Terpstra vindt dat er een scheve situatie is en de overheid een plicht heeft om te zorgen voor eerlijke volkshuisvesting.