Jeugddetentie geëist tegen minderjarigen fatale roofoverval

Foto: ANP

Tegen twee jongens van vijftien en zestien jaar uit Hoofddorp is donderdag voor de rechtbank in Haarlem tien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel geëist, ook wel jeugd-tbs genoemd. De jongens worden verdacht van een fatale roofoverval op een 64-jarige man in hun woonplaats eind vorig jaar.

Het slachtoffer stond op 16 december tegen 21.00 uur samen met zijn vrouw geld te pinnen aan de Markenburg, toen hij werd overvallen door twee jongeren. Er ontstond een worsteling, waarbij hij werd gestoken. De man overleed ter plekke. De buit bedroeg onder meer 100 euro en een creditcard.

De jongens werden enkele dagen later aangehouden. Zij hebben verklaard dat ze het slachtoffer nooit hebben willen doden. Dat risico werd volgens het Openbaar Ministerie door hen onvoldoende gezien, maar het was er wel. De officier van justitie zei daarover tijdens de zitting, die vanwege hun leeftijd achter gesloten deuren was: “Als je een groot, scherp mes meeneemt bij een beroving, al is het om mee te dreigen, is er een enorm risico dat je dat mes ook op een andere manier gaat gebruiken: om mee te steken. Met alle gevolgen van dien.”

De jongens waren tijdens de fatale overval alle twee vijftien jaar. De maximale straf is dan één jaar jeugddetentie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.