Rutte praat op Catshuis over fonds met EU-president Michel

Foto: ANP

Premier Mark Rutte dineert maandagavond met EU-president Charles Michel. De voorzitter van de Europese Raad komt naar de ambtswoning van Rutte, het Catshuis, waar de politici het zullen hebben over het door de Europese Commissie voorgestelde herstelfonds voor de coronacrisis.

Ook de meerjarenbegroting van de Europese Unie wordt besproken. Op 17 en 18 juli komen Europese leiders bijeen voor een extra top. De hoop is dat er tegen die tijd een compromis wordt bereikt over het fonds, hoewel Rutte vrijdag nog aangaf niet zoveel haast te hebben.

Zelf gaat Rutte later die week nog naar Berlijn, om met bondskanselier Angela Merkel te praten. Ook daar zal het belangrijkste agendapunt het pakket van 750 miljard euro zijn dat de Commissie voorstelt. Het grootste deel daarvan moet uit giften bestaan, zo wil de Commissie, maar Nederland verzet zich hiertegen, samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Deze ‘zuinige’ landen willen dat er leningen worden verstrekt aan landen die door de coronacrisis in enorme financiële problemen komen.

Hieraan kunnen dan ook voorwaarden verbonden worden. Ook wil Rutte dat er niet wordt getornd aan de korting op de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie.