Utrecht wapent zich tegen mogelijke ‘wanordelijkheden’

Foto: ANP

Utrecht maakt zich op voor een mogelijk roerige dag. Eerder deze week is een demonstratie van ‘Nederland in opstand’ tegen de “1,5 meter-waanzin” verboden. Maar de politie heeft concrete informatie dat “grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen”. “Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de 1,5 meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico’s”, aldus burgemeester Peter den Oudsten.

Naar verwachting 1500 mensen wilden naar het Jaarbeursplein komen, maar de gemeente, politie en justitie vonden dat deze bijeenkomst niet veilig kan plaatsvinden. Leden van ‘Nederland in opstand’ hebben aangegeven alsnog naar Utrecht te komen. “Wij hopen dat iedereen thuisblijft”, zei een woordvoerster van de politie. Zij zegt dat de politie de situatie in de stad scherp in de gaten zal houden.

Ook een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Utrecht zich goed heeft voorbereid. “Wij houden rekening met meerdere scenario’s.”

In Den Haag liep een soortgelijk verboden protest recent uit op ongeregeldheden. Naast de demonstranten waren ook honderden relschoppers naar de Hofstad gekomen om de confrontatie te zoeken met de politie.