Voorman Farmers Defence Force beticht van misstanden in stal

Foto: ANP

Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord beschuldigt voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) van misstanden in zijn varkensstallen. De organisatie heeft heimelijk beelden gemaakt waaruit zou blijken dat “het welzijn van de varkens ondermaats is”. De varkenshouder uit het Brabantse Sint Hubert voldoet volgens Ongehoord niet aan de criteria van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, waarbij hij is aangesloten.

Een woordvoerder van de Dierenbescherming laat in een eerste reactie weten dat de beelden “er niet fraai uitzien”. Hij kan nog niet zeggen of daar actie op zal volgen. “We nemen dit signaal serieus en gaan hier goed naar kijken.”

Van den Oever ontkent dat er iets mis met de manier waarop hij voor zijn dieren zorgt. “Het is grote onzin”, reageert hij. De voorman van de boerenactiegroep beschuldigt de makers van de video van inbraak, smaad en laster, maar weet nog niet of hij daarvan aangifte gaat doen. “Ik vraag me af of de politie hier iets tegen doet. Ik ben toevallig ook voorzitter van FDF, misschien moeten we maar even kijken of we zelf op bezoek kunnen gaan”, zegt hij.

“Boeren bedreigen ons eigenlijk al sinds 2011, maar we zeuren daar niet zo over, omdat we het liever over dierenleed hebben”, reageert de woordvoerder van Ongehoord.

Op de beelden zijn onder meer varkens te zien met geïrriteerde ogen, die volgens de organisatie lijden aan oogontstekingen. Meerdere dieren hebben verwondingen of zwarte plekken op hun oren. De makers van de beelden wijten dat laatste aan het ontbreken van afleidingsmateriaal, dat er wel zou moeten zijn volgens de criteria van het keurmerk. “Varkens bijten elkaar uit verveling en frustratie”, aldus de woordvoerder.

Van den Oever stelt dat zijn stal wel degelijk voldoet. “We hebben speelgoed hangen en voeren luzerne.” Dat is een soort hooi waar varkens mee kunnen spelen. Bijtwonden in oren komen volgens de FDF-voorman weleens voor. “Meestal komen ze zo van de fokker”, stelt hij. Volgens Van den Oever zijn niet alle beelden in zijn stallen gemaakt. Hij noemt de video’s “knip- en plakwerk”. De makers van de video’s ontkennen dat en laten onder meer beeld zien van een verpakking met het adres van Van den Oever erop.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veroordeelt het heimelijk maken van beelden. De autoriteit ziet zulk materiaal meestal ook niet als direct bewijs. “Vaak is het niet duidelijk waar en wanneer gefilmd is en wat de omstandigheden waren”, aldus de NVWA. Over inspecties op individuele bedrijven wil de autoriteit niks kwijt.

Ongehoord is zelf niet van plan een melding in te dienen bij de NVWA. “Dat is niet onze rol. Het gaat ons erom dat consumenten een eerlijk beeld krijgen.”