IJsselland schrapt verbod op demonstreren met trekkers

Foto: ANP

Het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de veiligheidsregio IJsselland wordt niet verlengd. De burgemeesters van de veiligheidsregio hebben donderdag afspraken gemaakt met de boeren over nieuwe demonstraties. Als de afspraken niet worden nagekomen, worden er opnieuw maatregelen genomen.

Afgesproken is volgens Ron König, vicevoorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Deventer, dat de boeren in het vervolg demonstraties minimaal 12 uur van tevoren zullen melden, zodat vooraf bepaald kan worden wat uit het oogpunt van veiligheid en coronarichtlijnen is toegestaan. Blokkades van snelwegen en vitale voorzieningen zijn verboden, net als onaangekondigde acties.

De burgemeesters van Deventer, Ommen en Steenwijkerland hebben donderdagmorgen ook met een vertegenwoordiging van de boeren gesproken over de acties die boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force (FDF) voor volgende week heeft aangekondigd. Een aantal Overijsselse boeren zou zich daarbij willen aansluiten. Wilde acties en blokkades worden echter direct beëindigd, zo waarschuwden de burgemeesters.

Aanleiding voor het gesprek was het ’trekkersverbod’, dat werd ingesteld nadat boeren vorige week het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle blokkeerden. Dat verbod loopt vrijdagavond om 18.00 uur af. IJsselland zal de donderdag gemaakte afspraken delen met de andere 24 veiligheidsregio’s in het land. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, neemt naar verwachting vrijdag een besluit over verlenging van een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen dat hij zaterdag afkondigde. Dat verbod loopt maandag af.