Boerenprotest begonnen met enkele duizenden demonstranten

Foto: ANP

Even buiten Bilthoven is het protest van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid begonnen. In het publiek staan enkele duizenden mensen uit het hele land. Volgens de veiligheidsregio mogen er maximaal 2000 demonstranten zijn. Op het asfalt staan stippen zodat mensen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, maar vooraan houdt niemand zich aan die regel. Ook draagt niemand een mondkapje. Organisatoren roepen de betogers meerdere keren op uit elkaar te gaan. “Anders moeten wij straks de boel afbreken.”

Tijdens het protest zullen enkele leiders van landbouworganisaties en politici een toespraak houden. Dat doen ze vanaf een podium op de doorgaande weg, de Biltse Rading. Het programma duurt tot ongeveer 16.45 uur. Het protest is in de buurt van het hoofdkantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat voert stikstofmetingen uit, waarop de overheid haar landbouwbeleid baseert.

Een van de sprekers is Johan Vollenbroek, voorman van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Hij sprak de boeren toe via een liveverbinding. Volgens Vollenbroek moeten de boeren niet bij het RIVM zijn, want dat maakt geen beleid. Hij zei ook dat de landbouwsector zich conservatief opstelt. “Dus kom uit die reflex en kijk waar je over tien jaar met de landbouw wilt zijn.” Een van de betogers verweet Vollenbroek het land op slot te hebben gegooid, maar volgens de milieuactivist was dat de schuld van onder anderen oud-landbouwstaatssecretaris Henk Bleker.

Vollenbroek vocht met succes tegen het vorige Nederlandse stikstofbeleid. Het kabinet kwam toen met nieuwe plannen. Bouwprojecten werden stilgelegd, de maximumsnelheid op snelwegen overdag werd verlaagd naar 100 en de landbouw moet zijn uitstoot verminderen. Daar demonstreren de boeren nu tegen. Eerder deze maand probeerden boze boeren Vollenbroek op te zoeken bij zijn huis in Nijmegen. Gemeente en politie staken daar een stokje voor. Vollenbroek ging buiten de stad met de boeren in gesprek. Vorige week nam hij het ineens op voor de boeren. Vollenbroek noemde hun protest tegen de vermindering van eiwit in veevoer terecht.