Ziekenhuizen veelal afwachtend met invoer mondkapjesplicht

Foto: ANP

Het gros van de ziekenhuizen heeft geen mondkapjesplicht en volgt hierin het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat blijkt uit een rondgang bij ziekenhuizen verspreid over het land.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort verplicht bezoekers van dertien jaar of ouder om een mondkapje te dragen op de verpleegafdeling en kamers met patiĆ«nten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) merkt dat er discussie op gang is gekomen “over de noodzaak om het gebruik van mondkapjes uit te breiden” nu de coronabesmettingen oplopen. De vereniging volgt hierin de richtlijnen van het RIVM, die voorschrijft dat mondkapjes niet verplicht zijn in de openbare ruimte. “Het laat echter onverlet dat individuele ziekenhuizen hier eigen beleid op kunnen voeren, ingegeven door de lokale situatie en omstandigheden”, aldus de NVZ.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, Maastricht UMC+ en Medisch Centrum Leeuwarden volgen deze lijn en stellen mondkapjes niet standaard verplicht voor bezoekers. De meeste ondervraagde ziekenhuizen screenen patiƫnten en bezoekers wel van tevoren en vragen ze een mondkapje te dragen als ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. In het Diakonessenhuis Utrecht moeten bezoekers in de verpleegafdeling een mondmasker dragen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei hoeft dat alleen bij de spoedeisende hulp.