Sigrid Kaag en Ton Visser kandidaat-lijsttrekker D66

Foto: ANP

Sigrid Kaag en Ton Visser zijn de officiële kandidaten voor de lijsttrekkersverkiezing van D66. Dat maakte de partij dinsdag bekend.

D66-leden kunnen nu van 20 augustus tot 2 september hun stem uitbrengen. Er volgen drie presentatieavonden. Deze worden mogelijk online gehouden. Na één stemronde is er een winnaar. Uiterlijk 5 september wordt bekend wie de D66-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt.

Ton Visser, afkomstig uit het Noord-Brabantse Oisterwijk, probeerde in 2002 en 2016 ook al lijsttrekker van de partij te worden. Die pogingen waren vergeefs, hij kreeg toen niet genoeg ondersteuningsverklaringen voor een kandidatuur. Visser zegt meer begrip te willen voor “mensen die niet zoals wij in het leven staan. Mensen die niet, zoals wij, optimistisch en positief gestemd zijn, en daar ook reden voor hebben.”

Kaag heeft weinig te vrezen van haar concurrent. De huidige minister voor Buitenlandse Handel is populair binnen haar partij. De huidige fractievoorzitter, Rob Jetten, heeft zich inmiddels al achter haar geschaard. Ze wil als lijsttrekker “iedereen goed door de crisis leiden, in een schone en eerlijke economie met nieuwe kansen en nieuwe banen.”