‘Gouden Koets moet in museum blijven’

Foto: ANP

De Gouden Koets moet een permanente plek krijgen in een museum. Dat zijn de reacties van critici die zich hier al eerder hard voor maakten. “Een mooie, goede stap”, noemt Urwin Vyent, directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), het bericht dat de koets na restauratie een tijdelijk onderdak krijgt in een expositie in het Amsterdam Museum. “Het koningshuis is van ons allen. Het is beter om een koets te laten rijden waar iedereen zich goed bij voelt.”

Het Amsterdam Museum is volgens de directeur een “mooie plek om de Gouden Koets neer te zetten, zodat iedereen hem kan zien”. Hij vindt ook dat hier de discussie moet plaatsvinden over het koloniaal verleden. Vyent zou de koets uiteindelijk graag zien in een nationaal museum over het slavernijverleden, waar momenteel naar wordt gekeken. “Daar zou hij prachtig kunnen staan. Het zou een hele mooie geste zijn van het koningshuis.”

Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), vindt dat de Gouden Koets nooit op straat heeft gehoord. “We moeten leren het verleden los te laten, zo lang we dat met ons meedragen komt de samenleving nog lang niet samen.” Afriyie ziet liever dat direct duidelijk wordt dat het rijtuig nooit meer de straat op gaat. “Ik denk dat ze nu een overgang willen zonder gezeik. Maar soms is het beter in een keer de pleister ervan af te trekken.” Door de koets in een museum te plaatsen, kan volgens de KOZP-voorman het complete verhaal erbij worden verteld. “De koning en koningin hebben ook een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Als ze er wel in gaan rijden, tonen ze zich hier ongevoelig voor.”

De politieke partijen SP en Partij voor de Dieren toonden zich blij met het besluit en verbonden er meteen de conclusie aan dat het geen tijdelijke maar permanente huisvesting wordt voor de in 1898 door Amsterdam aan koningin Wilhelmina geschonken koets. “Goed nieuws, de Gouden Koets, een product uit het koloniaal verleden, hoort inderdaad thuis in een museum”, twitterde SP-Kamerlid Sadet Karabulut. “Dit privilege kan het koningspaar best missen.”

De Partij voor de Dieren wees op een motie die begin juli werd ingediend. Daarin werd de regering gevraagd “de Gouden Koets niet meer in de oude hoedanigheid in te zetten maar in plaats daarvan te gebruiken voor brede, democratische en oplossingsgerichte bewustwording over institutioneel racisme.”