Politie stopt blokkade met 330 betogers van Extinction Rebellion

Foto: ANP

Naar schatting zo’n 330 betogers van actiegroep Extinction Rebellion zijn vrijdag door de politie verwijderd bij een kruising op de Amsterdamse Zuidas. De demonstranten blokkeerden het kruispunt tussen de De Boelelaan en de Beethovenstraat in de ochtend om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid.

Aangezien blokkades door de gemeente waren verboden, kwam de politie in actie om ze weg te halen. Een actievoerder werd aangehouden voor de mishandeling van een politieagent. De agent raakte hierdoor lichtgewond. De rest is weggehaald en in bussen van vervoersbedrijf GVB ‘bestuurlijk verplaatst’, dat wil zeggen: weggevoerd om te worden gedropt bij sportpark Melkweg in Amsterdam-Noord.

Demonstranten die op straat waren gaan liggen, werden door agenten opgetild en weggedragen. Ook hadden enkele actievoerders zich vastgeketend en vastgelijmd.

De klimaatactivisten verwijten de grote bedrijven in het Amsterdamse zakencentrum milieuvervuiling. Het bedrijfsleven houdt volgens hen strengere klimaatmaatregelen tegen door slim te lobbyen. “De bedrijven op de Zuidas blokkeren klimaatbeleid, dan blokkeren wij de Zuidas. Lobby eruit, burgers erin!”, zo betoogden de activisten.

De demonstranten maakten muziek, hadden spandoeken en vlaggen bij zich en kleurden de lucht groen en geel met een rookkanon. Op het Museumplein waren eveneens tientallen actievoerders aanwezig. Ook voor zaterdag en zondag zijn hier acties aangekondigd. De gemeente heeft toestemming gegevens aan Extinction Rebellion om vier uur per dag op het Museumplein te demonstreren.