Celstraffen tot 10 jaar in zaak aanslag Telegraafgebouw

Foto: ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen uiteenlopend van een geldboete tot tien jaar cel opgelegd aan acht leden van een criminele bende, die een aanslag pleegde op het gebouw van De Telegraaf en zich daarnaast toelegde op autodiefstallen. De rechtbank sprak drie verdachten vrij.

De hoogste straf kreeg hoofdverdachte Bilal el H. (27) opgelegd. Tegen hem was twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Zijn rechterhand Nabil D. (29) kreeg na een eis van negen jaar 4,5 jaar celstraf.

Bij de aanslag op De Telegraaf in de nacht van 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto tweemaal de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Daarna stak de bestuurder het voertuig in brand. Niemand raakte gewond. Wel was sprake van forse schade. Vijf dagen eerder was het gebouw van Panorama beschoten met een raketwerper.

De rechtbank noemde de Telegraafaanslag “een poging tot het beïnvloeden van de pers en een aanval op de persvrijheid”. Daarbij was sprake van een professioneel voorbereide “tegenactie”, gericht op een krant “die al jarenlang kritisch publiceert over de georganiseerde criminaliteit en over criminelen”. De rechtbank rekende het El H. en D. zwaar aan “dat zij pogingen hebben ondernomen de persvrijheid aan te tasten”. De Telegraaf krijgt een schadevergoeding van ruim 200.000 euro.

Van de elf mannen die terechtstonden, waren er zes gelinkt aan de aanslag. Toen die werd gepleegd, had de politie El H. al in de gaten nadat zijn naam volgens justitie eind 2017 steeds vaker wad opgedoken als leverancier van gestolen vluchtauto’s die werden ingezet bij liquidaties. Na de aanslag legde de recherche de gang van zaken als een legpuzzel in elkaar met behulp van observaties, verkeersgegevens, telefoontaps, telecomgegevens, peilbakens en afgeluisterde gesprekken.

Veel straffen vielen lager uit dan was geëist, met name omdat de rechtbank de stelligheid waarmee het OM de rollen van verscheidene verdachten had ingekleurd te ver vond gaan. Zo is volgens de rechtbank niet aangetoond dat Nabil D. ondanks zijn prominente positie in de bende een uitvoerende rol had bij de aanslag op De Telegraaf.