Beoordeling vaccin Oxford van start terwijl onderzoek nog loopt

Foto: ANP

De Europese medicijnautoriteiten zijn begonnen met hun beoordeling van het eerste Europese coronavaccin. Het gaat om het vaccin dat de universiteit van Oxford ontwikkelt in samenwerking met farmaceut AstraZeneca. Hoewel het onderzoek nog volop gaande is, begint het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité omwille van de snelheid nu al aan de beoordeling.

Namens Nederland zit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in het comité. Dat moet uiteindelijk bepalen of het vaccin veilig en werkzaam is. Normaal gesproken moeten ontwikkelaars van nieuwe vaccins al hun onderzoeksresultaten tegelijkertijd indienen. De onderzoekers achter het Oxfordvaccin hebben nu alvast de resultaten uit hun laboratoriumonderzoek doorgegeven aan het comité. “Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen”, laat het CBG weten.

Het klinische onderzoek, met duizenden proefpersonen die het vaccin krijgen toegediend, loopt nog. Uit diverse internationale studies moet blijken hoe effectief en veilig het vaccin echt is. “De resultaten daarvan worden in latere beoordelingsrondes bekeken. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet met zekerheid te zeggen”, aldus het CBG.