‘Vooruitzichten bij uitgezaaide kanker amper verbeterd’

Foto: ANP

In de behandeling van kanker is het afgelopen decennium weinig vooruitgang geboekt als de kanker is uitgezaaid. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) meldt in een nieuw rapport dat de helft van de mensen bij wie de kanker bij de diagnose al is uitgezaaid, slechts zes maanden of korter leeft. Dat is één maand langer dan tien jaar geleden.

Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat ze uitgezaaide kanker hebben. Bij een op de vijf kankerpatiënten is de kanker al uitgezaaid bij de diagnose. Dat zijn 21.000 patiënten per jaar. Van hen leeft de helft nog maximaal een half jaar.

De vooruitzichten verschillen wel per type kanker. De meesten hebben longkanker. Voor hen zijn de overlevingskansen amper vergroot in de afgelopen tien jaar. Bij uitgezaaide slokdarmkanker en blaaskanker is de overleving helemaal niet verbeterd, aldus het IKNL in het rapport Uitgezaaide kanker in beeld. Voor mensen met uitgezaaide prostaatkanker, borstkanker of melanoom is er wel meer perspectief. Zo kunnen patiënten bij prostaat- of borstkanker soms nog vele jaren een goede kwaliteit van leven ervaren.

Omdat het vooraf niet zeker is of een behandeling zal aanslaan, is het volgens het IKNL van belang dat de wensen rondom de zorg worden besproken. “Door te vragen wat de patiënt belangrijk vindt kan de zorgverlener samen met de patiënt bepalen hoelang hij/zij doorbehandeld wil worden en tegen welke prijs. Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen”, aldus het IKNL. “Als artsen en verpleegkundigen samen met de patiënt vooruit denken, lukt het vaker om de patiënt in de laatste levensfase thuis te verzorgen en om te zorgen dat de patiënt minder klachten zoals benauwdheid en pijn ervaart.”