‘Voorzitter Arib wil Kamer voorlopig niet verhuizen’

Foto: ANP

Kamervoorzitter Khadija Arib wil de verhuizing van de Tweede Kamer in verband met de verbouwing van het Binnenhof voorlopig afhouden. Deze signalen hebben verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) bereikt, waarop hij leden van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een brief heeft gestuurd. Bronnen bevestigen een bericht van De Telegraaf hierover.

De Kamer is de opdrachtgever van de verhuizing, maar volgens het ministerie is het toch wel de bedoeling dat de Kamerbewoners en parlementariërs volgende zomer verhuizen naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. Die verhuizing is tijdelijk, totdat de renovatie van het Binnenhof compleet is. Het verder uitstellen van de verhuizing zou veel geld kosten.

Door de coronacrisis zou Arib de verhuizing willen uitstellen. In het nieuwe gebouw zou niet genoeg ruimte zijn voor alle mensen die daar aan het werk zouden gaan, als ze onderling ook 1,5 meter afstand moeten houden. Overigens wil Knops naar verluidt wel onderzoeken en simulaties laten uitvoeren naar de invulling van het gebouw in coronatijden.

Arib bevestigt het bestaan van de brief, maar zegt dat “het niet gaat om wel of niet verhuizen”, maar simpelweg over de vraag of het gebouw coronaproof is. “In dit gebouw kan je prima vergaderen, en datzelfde moet ook gelden voor B67”, aldus de Kamervoorzitter. Daarmee verwijst ze naar het adres van het tijdelijke onderkomen: Bezuidenhoutseweg 67. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Rijksvastgoedbedrijf moeten ervoor zorgen dat het gebouw aan de eisen voldoet zodat “wij allemaal ons werk kunnen doen”, aldus Arib.

De voorzitter wees er al eerder op dat het tijdelijke gebouw slechts één ingang heeft. Ook is de plenaire zaal in het oude ministerie kleiner dan de vergaderzaal in het Kamergebouw zelf. Of de sleuteloverdracht, die voor november gepland stond, ook kan doorgaan, moet nog blijken. Arib zegt hierover in gesprek te zijn met Knops. Het dagelijks bestuur van de kamer is verrast door de brief van Knops, stelt de Kamervoorzitter. Maar volgens haar staat wel vast dat de verhuizing alleen kan doorgaan als het nieuwe gebouw aan corona-eisen voldoet. “Dat is op dit moment niet voldoende.”

In de brief worden volgens ingewijden ook de problemen met de brandveiligheid in het huidige Kamergebouw benoemd. Mensen lopen in het geval van brand geen gevaar, maar dat kan niet gezegd worden over het gebouw: een brand zou waarschijnlijk vernietigend zijn.