Rechtbank vonnist in zaak vader van ontvoerd meisje Insiya

Foto: ANP

De rechtbank in Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen Shehzad H., die wordt verdacht van het organiseren van de ontvoering van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya. Het meisje werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam, naar Duitsland gebracht en uiteindelijk door haar vader meegenomen naar India. Het inmiddels 6-jarige kind is daar nog steeds.

Het Openbaar Ministerie beschouwt de 41-jarige H. als het brein achter de veelbesproken ontvoering. Zijn neef Imran S. (36) wordt voor zijn aandeel in het geheel eveneens vervolgd. Volgens het OM heeft hij een “prominente rol” gespeeld. Beide mannen zijn bij verstek berecht – het is justitie ondanks tal van inspanningen niet gelukt hen vanuit hun buitenlandse verblijfplaatsen naar Nederland te krijgen. Tegen H. heeft het OM negen jaar cel geëist, tegen S. vier jaar.

Vorig jaar zijn zes uitvoerders van de ontvoering veroordeeld tot celstraffen van één tot vier jaar. Vijf van hen zijn in hoger beroep gegaan. Die zaken moeten nog worden behandeld. Het zestal liet zich door vader H. betalen. De rechtbank kenschetste de ontvoering toen als “ongehoord en heftig”.

De moeder van het kind, Nadia Rashid, probeert al jaren tevergeefs haar dochter terug te krijgen. Zij was niet in de woning van haar moeder aanwezig toen Insiya daar werd weggehaald. Tijdens het proces tegen haar afwezige ex-man legde zij een emotionele verklaring af. Ze heeft haar dochter in 2018 voor het laatst kort gesproken, via Skype. “De tijd gaat door, maar ik sta stil.”