Koninklijk gezin is weer in Nederland

Foto: ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters zijn weer in het land. Ze kwamen zaterdag even na 20.00 uur met een lijnvlucht van KLM aan op Schiphol. Kort na hun aankomst werd op paleis Huis ten Bosch in Den Haag de koninklijke standaard (vlag) gehesen, ten teken dat de koning weer in Nederland is. Rond 21.00 uur was het gezin weer thuis.

Vrijdag liet Willem-Alexander via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over deze reis. In de middag bleek dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig richting het buitenverblijf in Griekenland was vertrokken. Dat viel niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

Premier Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, zo meldde vrijdagavond een woordvoerder van de RVD. Verschillende fracties willen opheldering van de premier. Ze willen weten of Rutte de koning heeft afgeraden om naar Griekenland te gaan. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver was het “een inschattingsfout” dat de koning naar Griekenland vertrok en zijn onmiddellijke terugkeer het “enige juiste besluit”. En D66’er Joost Sneller zei: “Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had.”