Cel- en taakstraffen geëist tegen relschoppers rond Pegida-demo

Foto: ANP

De officier van justitie heeft woensdag taakstraffen tot 240 uur geëist tegen relschoppers rond een demonstratie in Eindhoven van de anti-islamorganisatie Pegida. Verdachten die politiepaarden zouden hebben bekogeld, hoorden voorwaardelijke gevangenisstraffen tot twee maanden tegen zich eisen.

De onlusten deden zich voor op 26 mei vorig jaar tijdens een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat. Een groep van enkele honderden tegendemonstranten gooide met stenen, hekken en andere voorwerpen. De Mobiele Eenheid voerde charges uit. De politie moest de kleine groep Pegida-demonstranten in veiligheid brengen.

De hoogste strafeis was voor een man die ervan wordt verdacht dat hij een steen tegen een politiepaard zou hebben gegooid. Zijn foto werd na de rellen online gezet. Tegen hem eiste het OM woensdagmiddag 240 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen twee andere verdachten eiste de officier 240 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Een van hen maakte deel uit van een groep die de ME belaagde, stelt het OM.

In de rechtbank vertelde de officier van justitie dat de impact van het geweld groot is geweest op de agenten: “Die waren daar voor ieders veiligheid. Er zijn agenten die zoveel geweld nog nooit hadden meegemaakt”.

Tien agenten hebben aangifte gedaan, onder wie acht ruiters van politiepaarden die veelal werden geraakt door stenen of andere voorwerpen. Sommigen zijn hierdoor gewond geraakt. De paarden werden ook geraakt. Bij een lid van de ME explodeerde zwaar vuurwerk. Hij hield langere tijd last van een piep in zijn oor, aldus het OM.

Donderdag staan nog meer verdachten voor de rechter. De politierechter doet donderdag aan het einde van de middag uitspraak.

De zaken van drie minderjarige verdachten worden maandag 26 oktober achter gesloten deuren behandeld. Daarnaast zijn er nog twee verdachten die later voor de rechter komen.