Bijna 2100 coronapatiënten in ziekenhuizen

Foto: ANP

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Dat is zeventig meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 248 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 187 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601. Dat is het hoogste aantal sinds 10 april.

De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 43 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 34 mensen de ic verlaten, waardoor het totaal aantal coronapatiënten daar steeg met 9 naar 472. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 34 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

Op de verpleegafdelingen liggen behalve de 1601 coronapatiënten ook 11.034 mensen met andere aandoeningen. Intensive cares behandelen 476 mensen bij wie het coronavirus niet is vastgesteld. Zij hebben bijvoorbeeld kanker of ernstige hartklachten, of hebben een ernstig ongeluk gehad. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen vrijdag 13.583 mensen. Voor hen zijn 14.764 bedden beschikbaar. Dat betekent dat in heel het land minder dan 1200 bedden over zijn.

Op de intensive cares liggen vrijdag iets meer niet-coronapatiënten dan mensen met corona. Op donderdag was dit andersom, voor het eerst sinds 12 mei, aan het einde van de eerste coronagolf.

Het hoogtepunt van de eerste golf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. Die aantallen zijn hoger dan nu, maar in die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk willen laten doorgaan.

In de afgelopen 24 uur zijn 35 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Daarnaast is een onbekend aantal patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen binnen de eigen regio, bijvoorbeeld van Rotterdam naar Goes of van Amsterdam naar Alkmaar. Precies een maand geleden, op 23 september, hervatte het LCPS de spreiding van patiënten. Sindsdien zijn 599 mensen overgebracht naar andere regio’s.