André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

Foto: ANP

Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

Pal voor het bekendste schilderij van het museum, De Nachtwacht, overhandigde Kuipers de vlag aan museumconservator Harm Stevens. “Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis”, aldus de astronaut over zijn gift. “Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren.” Kuipers nam de vlag mee tijdens zijn 193 dagen durende verblijf in de ruimte in 2011. Hij is tot nu toe de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS.

Aan boord van het ruimtestation voerde de astronaut meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit. De vlag diende als decor tijdens live-videoverbindingen met de aarde. Op de vlag staan handtekeningen van meerdere mederuimtevaarders. Een commerciële vrachtvlucht van SpaceX bracht het rood-wit-blauw terug naar de aarde. Kuipers: “Normaal hebben vrachtvluchten geen hitteschild. Ze nemen afval uit het ruimtestation mee en verbranden op de terugreis. Dit schip, de Dragon, had wél een hitteschild omdat het allerlei delen van experimenten mee terugnam. Ik heb gevraagd of de vlag erbij mocht.”

Het museum zal de vlag exposeren in het Atrium. Conservator Stevens: “We zijn erg blij met deze vlag. Een van de oudste vlaggen die we in het Rijksmuseum hebben is een Amsterdamse vlag die naar Nova Zembla is geweest. Gelukkig was Kuipers’ reis succesvoller. Het is bijzonder om zo’n eigentijdse vlag in de collectie te hebben.”

Kuipers had ook een kleinere versie van de vlag mee in het ISS. Die heeft hij geschonken aan koning Willem-Alexander.