Van Dissel: Nederland is kwetsbaar in de regio’s

Foto: ANP

Nederland is kwetsbaar in de regio’s, aldus Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer. Er zijn grote verschillen in de regio’s wat betreft het aantal besmettingen. In het noorden neemt het al langer af, terwijl het in onder meer Rotterdam en delen van Brabant nog heel hoog is.

Regio’s met veel besmettingen zijn kwetsbaar omdat als daar “gevoel van versoepeling” ontstaat het volgens Van Dissel snel kan leiden tot veel nieuwe besmettingen als het reproductiegetal (R-waarde) daar weer boven de 1 komt. Het reproductiegetal is het aantal mensen dat een persoon kan besmetten.

Hoewel de groei van het aantal besmettingen sinds een week aan het afnemen is, gaat het in een aantal regio’s niet goed. Van Dissel wees daarbij op Rotterdam waar het aantal positieve coronatesten nog steeds boven de 20 procent ligt. Ook in het zuiden van Brabant zijn die cijfers hoog.

“Als in een toch grote stad als Rotterdam (…) de daling onvoldoende is dan betekent dat dat de R-waarde in Rotterdam toch nog in de buurt van 1 is. En als daar dan het urgentiegevoel gaat verminderen omdat we horen van het gaat beter dan zou zo’n R-waarde weer zo boven de 1 komen”, aldus Van Dissel. “En dan stijgt het aantal besmettingen daar weer en “dan loop je ernstig achter de feiten aan.”

Het kabinet overweegt extra maatregelen in regio’s waar de komende week de besmettingscijfers niet omlaag gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het instellen van een avondklok, het deels aan banden leggen van de detailhandel en het sluiten van het voortgezet onderwijs.

Op de vraag of er niet meer moet worden ingezet op regionale maatregelen, wilde Van Dissel geen antwoord geven. Dat is een zaak van het kabinet. Hij merkte echter wel op dat een regionale aanpak bij mensen “verwarrend” kan overkomen. Hij wees ook op het mogelijke waterbedeffect. Dat betekent dat mensen dan naar aanpalende regio’s gaan waardoor een schijneffect wordt gecreëerd, aldus Van Dissel.