OM doet onderzoek naar bedreigingsvideo Wilders

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is op zoek naar de man die via een video PVV-leider Geert Wilders bedreigde door met een pistool op een foto van Wilders’ gezicht te schieten. Dat meldt een woordvoerder, nadat eerder werd bevestigd dat “het OM het filmpje heeft gezien en dat als een strafbare bedreiging heeft beoordeeld”.

Het OM is nu op zoek naar Sait Cinar, de man in de video. Via Twitter meldt het OM “alles in het werk te stellen” hem op te sporen “zodat het OM hem kan vervolgen”. Wanneer hij in het buitenland zit, wordt gekeken naar de mogelijkheden voor internationale rechtshulp, aldus het OM op Twitter.

In het filmpje dat zondag online kwam, zegt Cinar in de camera: “Dit is vrijheid van meningsuiting.” Vervolgens richt hij een pistool op een foto van Wilders en schiet meer dan tien keer op “de cartoon van Geert Wilders”. Cinar zei tegen Hart van Nederland dat hij dit deed om te provoceren. “Ik heb de video gemaakt om de reactie te zien.”

Wilders deelde de video zondag via Twitter met het bijschrift ‘ziek’. De PVV-leider doet volgens het OM maandagmiddag aangifte.

Wilders kon maandag al rekenen op steun van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. “Wilders heeft aangegeven zelf aangifte tegen Sait Cinar te willen doen; de Tweede Kamer steunt hem daarin”, zegt Arib. Ze benadrukt dat parlementariërs “hun werk in vrijheid moeten kunnen doen, en daar op geen enkele manier in worden belemmerd. Het is afschuwelijk dat Geert Wilders, een gekozen volksvertegenwoordiger, al jaren een onvrij leven leeft door alle doodsbedreigingen”, schrijft Arib. Wilders wordt sinds 2004, enkele dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiligd.