OM mag reageren op onderzoekswensen MH17-verdachte Poelatov

Foto: ANP

De rechtbank op Schiphol hervat donderdag de rechtszaak tegen de vier verdachten in de zaak rond de ramp met vlucht MH17. Afgelopen week waren de advocaten aan het woord van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in de rechtbank laat vertegenwoordigen. De andere drie hebben niets laten horen. Het Openbaar Ministerie is nu en waarschijnlijk ook vrijdag aan de beurt om op de onderzoekswensen van Poelatov te reageren.

De Nederlandse advocaten hebben namens de Rus een flink pakket aan onderzoekswensen geformuleerd. Zij willen onder meer vele getuigen horen, of opnieuw horen, die mogelijk nieuw licht kunnen werpen op de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines in 2014. Ook willen zij onderzoekers aan de tand voelen die hebben meegewerkt aan talloze rapporten die over de ramp zijn gemaakt.

Volgens de advocaten van voormalig luitenant-kolonel Poelatov heeft het internationale onderzoeksteam te zeer toegewerkt naar de hypothese dat MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht is geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Voor andere mogelijkheden zou te weinig oog zijn geweest. Hun cliënt ontkent iedere betrokkenheid.

Het OM krijgt de komende dagen de kans om te laten weten hoe zij over de onderzoekswensen denken. De rechtbank komt eind deze maand met de beslissingen. De zaak bevindt zich nog in de voorbereidende fase, de rechtbank is van plan vanaf begin volgend jaar aan de inhoudelijke behandeling te beginnen.

Vlucht MH17 vertrok 17 juli 2014 van Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt. De strafzaak begon afgelopen maart en zal waarschijnlijk minstens tot eind volgend jaar duren.