Rutger Bregman wint NS Publieksprijs

Foto: ANP

De NS Publieksprijs is dit jaar gewonnen door Rutger Bregman met zijn boek De meeste mensen deugen. Dit is woensdag bekendgemaakt in het praatprogramma M op NPO 1.

Herman Finkers was ook voor de NS Publieksprijs genomineerd met zijn boek De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door. Ook Geert Mak was genomineerd met zijn boek Grote Verwachtingen, evenals Astrid Holleeder met haar Familiegeheimen, Edwin Schoon met zijn boek BASTA en Roxane van Iperen met ’t Hooge Nest.

Lezers konden een maand lang stemmen op de genomineerde boeken of zelf nog een andere kanshebber aandragen. Er zijn ruim 150.000 stemmen uitgebracht.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het Jaar 2020, een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een jaar lang gratis eerste klas reizen met de trein. Stemmers maken ook kans op een jaar gratis treinen en ook nog eens op een stel boeken.

De NS gaf de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken de afgelopen weken cadeau door middel van miniboekjes. Daarvan werden er 26.700 via boekhandel en bibliotheek verspreid. Ze circuleerden ook via het Instagram-account van de NS.