Amsterdam scherpt maatregel aan op drukke Noordermarkt

Foto: ANP

De gemeente Amsterdam neemt dit weekend extra maatregelen op de Noordermarkt en omliggende straten in de Jordaan om te voorkomen dat er groepsvorming ontstaat. Afgehaald eten en drinken mag niet worden geconsumeerd in de eet- en drinkgelegenheid zelf of in de directe omgeving. Daarbij hoeft de horecaondernemer alleen daar erop toe te zien dat klanten zich aan de coronaregels houden, en niet langer binnen 25 meter rond de onderneming.

Bij een duidelijke niet-naleving van de regels kan tijdelijke sluiting van de horecaonderneming volgen. Er worden ook extra toezichthouders ingezet op de Noordermarkt om klanten aan te spreken die overlast veroorzaken of zich niet aan de regels houden. Vooral op de Noordermarkt en Westerstraat kwamen in de afgelopen weken te veel mensen bijeen, maar ook op andere markten en bij aangrenzende horecagelegenheden neemt de drukte toe.

“We zien dat sommige klanten het moeilijk vinden om zich aan de landelijke basisregels te houden”, zegt burgemeester Femke Halsema. “Natuurlijk moeten ondernemers toezien op een ordelijk verloop direct rond hun zaak, maar ik vraag ook nadrukkelijk van klanten om niet samen te klonteren voor winkels en horeca met afgehaald eten en drinken. De horeca heeft het al moeilijk genoeg. Het is fijn als de horeca wat kan verdienen in deze lastige tijd en leuk dat er wat gezelligheid op straat ontstaat, maar we hebben samen de verantwoordelijkheid dit op een veilige manier te doen.”